2. Az oktatás nem lehet szolgáltatás

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyülekező (még Normafán)

Második alkalommal találkoztunk egymás között mi, „Asztaaások”, ezúttal Normafa szélfútta tetején, hogy erősítsük egymást, a közösséget, s a szellemiséget, melynek jegyében egymásra találtunk. A kívülálló, aki lát bennünket és olvassa ezeket a beszámolókat, könnyen azt gondolhatja, hogy óóóó, milyen egyszerű, csak járkálnak a természetben, semmi különöset nem tesznek, ez nem is tanulócsoport… Pedig nagyon is az! Az ember társas lény. Minden történésnek az életében akkor van igazi értelme, ha azt társaival éli át vagy utólag van kinek elmondania, van kivel megbeszélnie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A barlangnál (Budakeszi, Makkosmária)

Kívülről tekintve egy csoportnyi túrázó emberre nem látszik az egymás közötti kapcsolatteremtés szövevényes világa, a rájuk ható természet szelíd formáló ereje, a spontán adódó szituációkban való helytállás, a hirtelen változó környezeti viszonyokhoz való alkalmazkodási képesség fejlődése. Mindez folyamatosan zajlik… Észrevétlenül formálnak bennünket a helyzetek, az emberek, a környezet, állandóan tanulunk, fejlődünk, tapasztalunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lehet, hogy életre szóló kapcsolatok köttetnek, lehet, hogy épp itt zárjuk le életünk egy fontos szakaszát, lehet, hogy egy beszélgetés ad erőt és indít el bennünket egy teljesen új irányba, de lehet, hogy semmi különös sem történik, „csak” jól érezzük magunkat ott, ahol vagyunk.

Ha az ember kimegy a térbe, megszűnik az idő. Ahol nem az idő az úr, ott szabadon lehet szárnyalni. Ahol szabadon lehet szárnyalni, ott megjön az ihlet. Ihlet ahhoz, ami továbbvisz, oda, ahová menni szeretnénk. Ezen az úton viszont sosem egyedül járunk. Észrevétlenül segítjük egymást már azzal, ha csak találkozunk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egy fa aljában mohaágyon termett Piroska

A tanulás nem csupán passzív befogadás, hanem mindig kétirányú folyamat. Van, hogy mi vagyunk a „tanárok” és átadunk valamit, amit mi jól ismerünk, máskor viszont „diákokká” válunk egy olyan helyzetben, amivel korábban még nem találkoztunk.

A tanulócsoportos összejövetel egy lehetőség a tanulás kétirányú megtapasztalására. Ezért találkozóinkon nemcsak a részvétel a fontos, hanem az együttműködés és együtt teremtés is. Az oktatás nem lehet szolgáltatás, mert akkor egyoldalúvá válik. A világ sokszínűségének megtapasztalása, ami az „Asztaaa projekt” néven futó tanulócsoportunk elsődleges célkitűzése, általunk és miattunk valósul meg. De nélkülünk, semmiképp.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az előbbi fa teteje

Kérünk mindenkit, aki tud olyan helyet, személyt, vállalkozást, stb. a figyelmünkbe ajánlani, ahol hajlandóak lennének bemutatkozni kis csoportunknak – főképp Dél-Buda területén, mivel az utazás csökkentése is célunk – keressen meg bennünket a következő elérhetőségeken:

E-mail: inspiraltak@gmail.com,

Tel: 30-727-3691 (Kátai Piroska) és 30-321-4572 (Sándor Klári)

Kapcsolódó cikk: Asztaaa!!! http://www.szeretetteremuhely.hu/?page_id=868

 

Lejegyezte: Kátai Piroska

2015. október 2.

Tovább a következő találkozóra: http://www.szeretetteremuhely.hu/?page_id=961