1. Asztaaa!!!!

Megalakult az „ASZTAAA projekt”… ahol nem az a lényeg, hogy mit csinálunk, hanem az, hogy együtt vagyunk. 🙂

Az ASZTAAA olyan lelkes emberek kísérleti tanulócsoportja, akik más lelkesedőkkel együttműködve kívánnak még tovább fényesíteni ezen a kerek világon.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tamás, Klári, Piroska és Timi 🙂

Az első tizennyolc ember a Látó hegyen, az Árpád kilátónál találkozott, ahol a rövid, ceremoniális vérszerződést (áááááá!!!!) óriási focicsata követte… Kezdődhetne így is, bár a focicsata nem igaz. 🙂

Komolyra fordítva a szót, öröm a lelkemnek, hogy ennyi nagyszerű és kedves ember vette a hívó szót és megtisztelt jelenlétével tegnap (szeptember 23), „tanulócsoportunk” alakuló kirándulásán. Az idő és a tér már adott volt, mi viszont mostanra lettünk készek arra, hogy megalakítsunk egy olyan csapatot, ahol a természet szeretete, az újra való teljes nyitottság, és a félelmek, elvárások nélküli együttlét egy helyre rendezzen bennünket. Mi nem kívánunk követni semmilyen már létező eszmét, hagyományt vagy elképzelést, inkább saját belső hangunk, jó érzéseink vezetnek abban, hogy mit és hogyan csináljunk együtt.

Sziklan

A gyerekek egyből felmásznak mindennek a tetejére… Vajon miért? 🙂

Egyelőre csak egy nap, a szerdai nap, a héten Dél-Budai helyszínnel, ami nem oldja meg teljesen gyermekeink iskoláztatásának kérdését, mégis elindítottunk valamit, amiben ha társakra lelünk, olyanokra, akik szintén egymással kapcsolódva megszervezik más napokon az együttlétet, stabil, átjárható, megbízható hálózatot alkothatunk a gyermeknevelés színes palettáján.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kicsi és nagy együtt

Az „Asztaaa projekt” keretében olyan egyéneket, családokat, vállalkozásokat, stb. tervezünk meglátogatni, akik a nagy átlagtól eltérő módon vagy helyen élnek, életvitelük inspiráló lehet számunkra, ötleteket adhat a saját életünk kibontakoztatásához, segíti egyéni fejlődésünket. Minden ember, aki valaha is létrehozott olyat, amire büszke, mindig meg tud nevezni egy olyan pontot, embert vagy helyet, ahol inspirálódott, ahol kipattant fejéből az ötlet, amit később megvalósított. Mi ilyen kapcsolódási pontokat kívánunk felfedezni együtt olyanokkal, akikkel jól érezzük magunkat.

Nyitottak vagyunk időnként más tanulócsoportokkal való találkozásokra is, hogy tovább inspirálódjunk, ötleteket cseréljünk, megoszthassuk a kapcsolati rendszerünkben lévő megbízható vállalkozások, kézművesek elérhetőségeit, megoldásokat találjunk a felmerülő kérdésekre. Más szóval: hogy egymást segítsük abban, amiben a másiknak szüksége van. Biztonságérzetet és reményt ad, ha tudjuk és érezzük, hogy nem vagyunk egyedül. Az ember mindig képes megújulni, és minden újonnan előállt nehéz helyzetre élhető megoldásokat találni ha összefog környezetével és egy helyre koncentrálja az erőit.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kreatív gyöngyszemek: Fiona és Györgyi

Fontos, hogy a helyileg közel élő hasonló érdeklődésű, élethelyzetű emberek megtalálják egymást. A napi ingázás minőségi időt vesz el életünkből, amit más hasznos tevékenységgel is tölthetnénk. Mivel csoportunk inkább vegyes, főképp családok (szülők saját gyermekeikkel) és néhány még gyermekvállalás előtt álló egyén, igyekszünk olyan tevékenységeket találni, amely egyszerre szolgálja minden korosztály érdeklődését. Hosszútávon viszont szeretnénk egymás között olyan napokat, helyszíneket találni, amikor egy-két felnőtt bevállal öt-hat gyermeket, velük saját programot szervez vagy csak felügyeli őket valahol. Ugyanakkor azt szeretnénk, hogy ez a felnőtt ne egy állandó, „fizetett” pedagógus legyen, mert a gyerekeknek is az a jó, ha minél több „nevelő” (ezt macskakörömmel írom, hiszen ők is nevelnek bennünket), stílusával és személyiségével találkoznak, ezáltal minél több szeletet, színt látnak a világból.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vanda, Lea, Simi, Ádi, Zsófi, Manna és Szilárd

Aki eljön egy napunkra, máris taggá válik, megismerhet bennünket, a szemléletünket és szabadon eldöntheti, hogy együtt tud-e, szeretne-e működni velünk. Dönthet úgy is, hogy csak alkalomszerűen vesz részt a találkozóinkon, esetleg más adódó lehetőségeket is megnéz, keresgél tovább. A tapasztalatunk az, hogy aki még nem tudja mit szeretne, az keresgél, aki már pontosan tudja, hogy mit akar, az megcsinálja. Mi mindkettőhöz adhatunk inspirációt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mindannyian 🙂

Az eddig felmerült témakörök, amiben szívesen elmélyednénk, a jelenlegi tagjaink tudásából merít: természetjárás, szakrális helyek felkeresése, rajz, fotózás, angol, tánc, kreatív ruhatervezés és alkotás, a magyar nyelv hangjai, a magyar rovás térbelisége, egészséges táplálkozás, alternatív házépítés, stb. Minden olyan alkalommal, amikor egy érdekes ember vagy hely meglátogatására kerül sor, az azzal kapcsolatos témakört járjuk körül előtte és utána megbeszélés formájában. Az első alkalom a természettel való összekapcsolódás jegyében zajlott, a második szeptember 30-án még szervezés alatt. Október első szerdáján, 7-én, viszont már tudható, hogy az alternatív házépítés témakörében tervezünk látogatást tenni egy kuriózum jellegű házikóban Budapesten.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budapest, Rózsadomb, Árpád kilátó

Előzetes terveink alapján októberben ( okt. 7., 14., 21. és 28.) és novemberben (nov. 4., 11., 18. és 25.)  4-4 alkalommal, decemberben 3 alkalommal találkozunk (2., 9. és 16.) az idén. Ezekre az alkalmakra már előre be lehet jelentkezni, illetve lehet programjavaslattal is keresni bennünket annak függvényében, hogy ki mikor tud jönni, mikorra tud valamit megszervezni. Programjaink tehát képlékenyek, mint amilyen az egész világunk most, mert egyrészt közösen alkotjuk azokat, másrészt bejöhet egy-egy aktuális, épp akkor létrejövő kezdeményezés, ami felkelti az érdeklődésünk. Konkrétan egy-két nappal előtte már világosan látni fogjuk mi lesz a történés, ezért arra kérünk mindenkit, hogy érdeklődjön, tájékozódjon a következő elérhetőségeken:

E-mail: inspiraltak@gmail.com,

Tel: 30-727-3691 (Kátai Piroska) és  30-321-4572 (Sándor Klári)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Évi és Szilárd, a Dió Életiskola csoport elindítói

Együttműködő partnerünk jelenleg a Dió Életiskola csoport Diósdon, akik csütörtök délelőttönként szerveznek közös együttléteket és szerdánként, amennyiben programjaik lehetővé teszik, velünk is időt töltenek. Vidéken is alakulnak tanulócsoportok, amelyekről folyamatosan tájékoztatást kapunk, akit érdekel, szívesen megosztjuk az ezzel kapcsolatos információkat. Várjuk mindazon más csoportok jelentkezését, akik szintén csatlakoznának kezdeményezésünkhöz.

Az alkalmak gyermekeknek ingyenesek, a felnőttektől 1500 Ft adomány jellegű részvételi hozzájárulást szívesen fogadunk. Köszönjük.

Lejegyezte: Kátai Piroska

2015. szeptember 24.

Alapelvek: http://www.szeretetteremuhely.hu/?page_id=421

Tovább a következő találkozóra: http://www.szeretetteremuhely.hu/?page_id=911