Tűzmadár

2008 óta szerveztem Anasztázia olvasói találkozókat, növényültetési kampányokat, iskola alapítást, birtoklátogatásokat országszerte, létrehoztam honlapokat, Facebook oldalakat és a Szeretet Tere Műhely YouTube-os fiókját. 2022. októberében újból megfogalmazódott bennem az Anasztázia tanítások alapján egy birtok közösség létrehozása, ahol egy nagyobb területen egymás szomszédságában lakhatnánk azokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. Megírtam egy inspiráló cikket az „álmomról” (Egyhektárak egymás mellett – Szeretet közösség), amelyet közösségi csatornáinkon közzé is tettem. Ezzel kapcsolatban sokan megerősítettek, hogy hasonló álmaik vannak, de cselekvőképes csapat első körben nem alakult.

Még novemberben az egyik közelben élő egyhektáros családi birtokossal (Emma és Józsi – Tiszaföldvár) beszélgettünk többek között erről is, egy élő „Anasztáziás” közösség létrehozásáról, amikor Emma fejéből kipattant az ötlet, hogy miért nem építjük meg az Anasztázia sorozat utolsó, tizedik, kötetében megjelenített Tűzmadarat (Vlagyimir Megre: Anaszta – A mágusok viadala 172-182. old. és a Tűzmadár 183-187. old.). Az összehozhatná a tettre kész embereket, kialakulhat egy kis mag-közösség, akikkel talán továbbléphetünk a birtokos közösségi lét felé. Fellelkesedve a beszélgetésünket követően az építés ötletével megkerestem Blaskó Sándor abonyi szobrászt, akinek alkotásait és azok jelentését már az utóbbi egy évben több videón (Új Ég és Új Föld – Kezemben a bárka) keresztül bemutattuk. Ő gondolkodás nélkül igent mondott.

Ezek után megszerveztünk három találkozót a Tűzmadár építésének megbeszélésére november-december-január hónapokban, amiknek a résztvevőiből kiválasztódott az a maroknyi csapat, akik önkéntes módon az idejükkel, anyagiak ráfordításával és energiájukkal részt vettek az építkezés fázisaiban. Az egyik találkozó alkalmával videóban is beszéltünk a terveinkről: Fölszállott a páva… – Tűzmadár terv.

Első lépésként az orosz kapcsolataim segítségével példákat, inspirációt kerestem az interneten arra, hogy az oroszok építettek-e ilyet, és ha igen, az hogy néz ki. Blaskó Sándor pedig elkészítette a madár makettjét az Anaszta című könyvben leírtak és saját elképzelése szerint. Mivel a könyvben a szerző a sast említi többször is, és a fent említett két fejezetben is, talán emiatt lehet, hogy a találatok mind sasfejű madarat ábrázoltak. Azonban Sándor, szobrászként szerzett szimbolikai ismereteiből kiindulva úgy érezte, hogy saját magunkra, a magyarságunkra, szkíta őseink hagyományaira s a céljainkra hangolva egy ragadozó madár helyett valami finomabbat, kecsesebbet kellene megformáznunk: így született meg a fölszálláshoz készülődő páva-madár képe, formája, a szépség, a tisztaság, a szeretet, a megújulás szimbóluma. A magyar népművészet motívumaiban a pávaszem a szabadság, az örök szerelem, a tiszaság, a szellemiség jelenlétének megtestesítője.

A Tűzmadár egy belül „üreges” szobor formájában épül fel magából a földből – agyag, homok, szalma, víz – megfelelő arányú keverékéből, a negyedik elemet, a tüzet pedig egy kis kályha képében visszük be a térbe. A kész szobor belsejében az átmelegített agyag és homok tisztító hatását valamint a fenti betekintő ablakokon érkező Holdfényben fürödve izzadással „gyógyul” miközben a benti klíma meditációs, relaxációs állapotában tartózkodik.

“Anasztáziás” körökben Magyarországon ez az első közösségi összefogással, önkéntes alapon, közösségi finanszírozásból létrehozott építmény, amelyet később találkozási pontként szeretnénk hasznosítani nem csak Anasztáziát olvasók körében, hanem bárki számára, akit vonz a hely, a szellemiség, a megvalósítás, a megtisztulás vágya. Az építkezés 2023. tavaszán (március 20-június 21-ig) az egyik családi birtokos többhektáros tanyáján valósul meg. Bízunk benne, hogy ez a történés másoknak is ötleteket és inspirációt ad valami új létrehozására együtt, lelkesedve, szeretetben.

A Tűzmadár felépítésével a testi-lelki megtisztuláson kívül további céunk hozzájárulni a magyar lélek „felemelkedéséhez” a “sár-emberség” időszakából hisz küllemében a sárból/földből kiemelkedő és széttárt szárnyakkal ábrázolt felszálláshoz készülődő páva-madár az átalakulást, megújulást, a Tűzmadár elnevezés pedig a hamvaiból való feltámadást, a teljes megújulást szimbolizálja.

Egy picit írnék még az építkezés hatásáról, ami személyes tapasztalat. A Tűzmadár felépítésének szervezése és megvalósítása közben folyamatos szeretet-áramlásban, lelkesedés hullámokban vagyunk mindannyian, az önkéntes résztvevők, és az emelkedettség hangulata lengi körül az eseményeket. Még az időjárás viszontagságai sem törnek meg bennünket, pedig többször kellett az eső, vagy a hűvösebb szél miatt megállnunk. A Tűzmadár építés harmadik szakaszában, májusban, az agyagtaposás jótékonyan hatott minden szervemre. A lábam, a mozgásom könnyedebb lett, mintha az agyag „kiszívta” volna a nehezet, a nehézséget és frissességgel, újult erővel töltött fel a testemet másnapra.

Adományaikkal nem csak a Tűzmadár építésében fizikailag részt vevők, hanem más, a helyszínen jelen lenni nem tudó, de szeretetükkel a munkálatokat figyelemmel kísérő emberek is bőséggel támogatták az első Tűzmadár felépítését Abonyban, amit nagy hálával és szívesen fogadtunk.

A következőkben a Tűzmadár építésének menetéről készült videókat osztjuk meg:

2022. NOVEMBER

A Tűzmadár elkészült makett-terve – Blaskó Sándor alkotása:

2023. FEBRUÁR

Blaskó Sándor bontásból származó százéves faanyagból elkészítette a Tűzmadár ajtaját:

2023. MÁRCIUS

Az építkezés 1. szakasza: tégla alapzat és merülő-tó építése:

2023. ÁPRILIS

Az építkezés 2. szakasza áprilisban: elkészült faváz, a Tűzmadár belső tartó szerkezete:

2023. MÁJUS

Az építkezés 3. szakasza: fecskefészek-szerű rakott falazat (agyag-homok-szalma-víz keverék):

Május 20. és 21-én folytattuk a fal rakását és a betekintő ablakok beillesztését:

folytatása következik…

Bejegyzés létrehozva: 2023. március 31.

Utolsó módosítás: 2023. 05. 22.