ZSIVOJ DOM

Világszerte több helyen – Oroszországban, Belarussziában, Kazahsztánban, Ukrajnában, Örményországban, Lettországban, Lengyelországban, az Amerikai Egyesült Államokban és Észtországban – összesen 524 olyan családi birtoktelepülés, egyhektáros családi gazdaságokból álló új település jött létre az elmúlt két évtizedben, amelyet az Anasztázia könyvekben leírtak ihlettek.

Egyre többen választják a természetes életmódot, sokszor mezőgazdaságilag hasznosítatlan, rossz minőségű talajjal rendelkező területeket varázsolnak újból termékennyé nem kis munkával az oda költöző emberek.

Ők szívből teremtenek, nem engednek teret az elme általi korlátolt gondolkodásnak, hisznek az újrakezdésben és abban, hogy bármely korban meg lehet ezt tenni. Virágzó kertekben saját maguk által épített házakban, szeretetteljes szomszédi viszonyokat ápolva élik életüket úgy, ahogy ők szeretnék, ahogy azt már rég megálmodták. Mert minden az álommal kezdődik, s a vággyal, mely azt táplálja. Az álom először gondolati formát ölt, s ha teszünk érte, a józan eszünk és ítélőképességünk tudatában, a látható valóságban is megjelenik a kép.

Néha olyan sikeres a családi birtoktelepülés, hogy nem tud mindenkit befogadni, aki oda akar költözni. Ez történt a “Zsivoj Dom” (Élő Ház) településsel: elfogytak a telkek, és a kezdeményező csoport új települést kezdett építeni a közelben. Mi vonzza annyira a „Zsivoj Dom” új lakóit?

Például az kiváló elhelyezkedés:

A település a Krasnodar Kray-ban található – Oroszország déli részén, meleg éghajlattal és termékeny talajjal. „Zsivoj Dom” lakói aktívan gazdálkodnak: telkeiken virágos gyümölcsösök és biozöldségek nőnek. Hosszú itt a nyár, így a település gyermekei hosszú hónapokat töltenek a szabadban, játszanak a barátaikkal, fára másznak, úsznak a folyóban.

A jó szomszédság:

Ezen a településen az élet fő elve a Szabadság. Minden lakó saját belátása szerint szerelheti fel telkét és házát. Az egyetlen fontos szabály a Föld és a környező természet iránti szeretet. A szeretet valódi terének megteremtésének vágya egyesíti az erőket, és minden terület egy gyönyörű, szemnek tetsző képpé válik. Ráadásul minden birtok más és egyedi.

A közös ügyek:

A saját birtok rendezésének szabadsága nem jelenti azt, hogy a lakók nem vesznek részt a közös ügyek megoldásában, és nem dolgoznak együtt. Utak javítása, közterület rendjének fenntartása, vásárok, koncertek szervezése: minden telepes örömmel és lelkesedéssel vág bele ezekbe a feladatokba, együttműködve. A közös ünnepek egyesítik a telepeseket és kellemes érzelmeket keltenek.

A szeretetteljes vendégfogadás:

Minden vendéget szívesen látnak “Zsivoj Dom”-ban. Minden ünnepre, például a település születésnapjára több tucat érdeklődő városlakó érkezik. Ha valaki úgy dönt, hogy hétköznap jön, az egyik birtoktulajdonos egy órás túra alkalmával vezeti körbe a vendéget. A közeli, újonnan épülő településen, amelyet a “Jó Földje”-nek hívnak, már eladták az első földterületeket.

A lelkesedéssel végzett tevékenységek:

A “Zsivoj Dom” lakóinak tevékenységi köre nagyon inspiráló. Nem mindegyikük gazdálkodik vagy kézműveskedik. Van, aki pszichológiai tanácsadással foglalkozik, van olyan, aki aktivista lett, Anasztázia ötleteit hirdeti, és segíti a helyi hatóságokkal való kapcsolatfelvételt, együttműködést.

Egy dolog köt össze mindenkit: végtelen szeretet a Föld, a természet, a család és a településeik iránt!

Forrás: ringingcedarsofrussia.org – 2021. december

Fordította: Kátai Piroska Sella

Bejegyzés létrehozva: 2022. február 16.