GRISHINO

Grishino: Hogyan virágoztattak fel egy elhagyott falut az aktivisták

Grishino település története csaknem 30 évre nyúlik vissza. 1993 nyarán érkezett meg az elnéptelenedett faluba  Vladislav Kirbyatiev. A kegyetlen északi klíma, az infrastruktúra hiánya és a megközelíthetetlenség – ezek az okok, amiért a falubéliek Grishinoból nagyvárosokba vándoroltak.  Az elhagyott házak fokozatosan elromosodtak, és csak páran, főleg idősebbek, maradtak.

De Vladislavnak volt egy nagy álma. Saját maga így fogalmazta ezt meg: „Egy olyan települést életre hívni, ahol hasonszőrűen gondolkodó emberek élnek, akik az életükre úgy tekintenek, mint a tökéletességhez vezető útra, és az a vágy hozza őket össze, hogy egymással és a természettel harmóniában éljenek.” Három évtizeddel később elmondhatjuk, hogy az alapító álma valóra vált. Ezek az évek nehezek voltak ugyan, de Vladislav szívből hálás az Univerzumnak azokért a tapasztalatokért, melyeket ezenközben szerzett. 

Az egész azzal kezdődött, hogy Vladislav és családja létrehozta saját családi birtokát. Vladislavhoz aztán fokozatosan csatlakoztak emberek, akik osztoztak az ő ideáiban és álmaiban. Együtt igensok projektet hívtak életre. 

Grishinoban működik a Közösségi Központ. Szemináriumokat és fesztiválokat tartanak itt. A Központ aktívan működik együtt olyan szervezetekkel, melyek  kultúrával, ökológiával és önfejlesztéssel foglalkoznak.

Kultúrális kreatívok rendszeresen látogatják a helyszínt, hol egyénileg, hol pedig családosan. Grishino egy olyan település a számukra, mely egyet jelent az inspirációval és relaxációval. Azok, akik még nem döntötték el, hogy a várost elhagyva létrehozzák a saját Szeretet Terüket, egy festői folyó mellett tudnak megszállni ökológiai lábnyom-mentes vendégházakban. 

Az ittlakók egyik fontos feladata a kultúrális örökségük tanulmányozása és felelevenítése. Népművészetet, fa alapú építészetet, permakultúrát és gyógynövényismeretet tanulnak. 

A falubéliek hobbijai átalakultak megélhetéssé: minden évben gyűjtik a környék gyógynövényeit, s új tea recepteket állítanak össze . Ezeket a gyógynövény teákat oroszországszerte veszik az emberek. Natúrkozmetikumokat is készítenek. 

Nemrégiben Vladislav új projektet indított: A megújuló erdőt. Tavaly tartották meg az első Önkéntes Tábort.  Elsődlegesen a Grishino környékén levő erdőkbe ültettek új fákat. Ráadásul minden nap ingyenes jógaórákon és meditációs tanfolyamon vehettek részt a táborozók.

Ugyan Grishino ma még egy nagyon pici falu, mégis majdnem minden hasonló beállítottságú ember tud róla Oroszországban. Olyan kreatív és nyitott szellemiségű embereket vonz, akiknek fő céljuk, hogy gyönyörűséget és szeretetet hozzanak erre a világra. 

(Fordította: Varga Virág, Forrás: ringingcedarsofrussia.org)

Létrehozva: 2022. február 10.