BURTASOVO

Burtasovo Családi Birtok Település 80 hektárnyi terület a kicsi és tiszta Póksa folyó partján Oroszországban, érintetlen erdőkkel körülvéve, távol a civilizációtól.


A 2007-ben alapított településen jelenleg 30 család él. További 10 telek maradt üresen. A burtasovói lakosok nagyon körültekintően választják meg szomszédaikat. A településre bárki bármikor ellátogathat, de egy ide költözni kívánó családot közgyűlésen minden lakónak jóvá kell hagynia. Az új lakókkal szemben azonban nincs túl sok követelmény. Burtaszovóban „olyan embereket keresnek, akik a természettel, a szomszédokkal és önmagukkal harmóniában akarnak élni földjükön”.

A telepesek ideológiájukat egy hivatalos dokumentumban, a Letelepedési Chartában írják le részletesebben. Öt követelményt sorol fel:

1. Egészséges életmód. A test, a lélek és a szellem egészsége minden telepes számára fontos. Arra törekednek, hogy megértsék a természet törvényeit, és azok szerint éljenek.

2. Hagyományos családi értékek. Itt mindig szívesen látják a nagycsaládosokat. Több generáció együttélését, a szülők és az ősök tiszteletét ösztönzik.

3. Tisztességes munka a család, a település és az egész bolygó javára.

4. Kölcsönös segítségnyújtás. A betelepülők számára fontos a közösségi életforma, a közös célok elérésében való összefogás.

5. A hagyományos orosz kultúra tanulmányozása és terjesztése.


Burtasovo lakói azt mondják, hogy sikerült erős közösséget építeniük. Itt minden ünnepet együtt ünnepelnek: újévet, Kupala (napforduló) vagy születésnapokat.

A település teljes infrastruktúrája lakóinak összefogásával jött létre. Ez év elején például megnyílt egy gyermekközpont Burtasovóban. A megszokott foglalkozások, órák helyett nagy figyelmet fordítanak a kreativitásra és az aktív elfoglaltságokra: a gyerekek sok hagyományos szabadtéri játékot játszanak, kirándulnak.
A gyermekközpont nem az egyedüli eredménye a telepesek jól összehangolt munkájának. A lakosok saját erőből jó utat csináltak a legközelebbi városból, biztonságos sekély gátakat alakítottak ki a folyón, hogy a gyerekek biztonságosan játszhassanak a vízben. A település központjában található tó minden télen befagy és korcsolyapályává alakul. Közös erővel eltakarítják a hótól is.


Burtasovóban minden lakos megtalálta a jövedelemszerzés módját. Vannak, akik kreatív tevékenységet folytatnak, zenekarokba tömörülnek, sőt más rokonok településeire is turnéznak. A legtöbben biotermékeket termesztenek vagy gyűjtenek: zöldségeket, bogyókat vagy mézet. Az egyik család a közelmúltban egyedülálló vállalkozást indított az erjesztett/fermentált «Ivan tea» előállítására, melyet a település közelében gyűjtött gyógynövényből készítenek.

Forrás: ringingcedarsofrussia.org

2022. január 07.