Családi Birtokok Magyarországon

Anasztázia a róla írt könyvsorozatban a Családi Birtokot a következőképp határozza meg: egy olyan kb. egyhektáros nagyságú terület, családi Szeretet Tér, amely nemcsak lakhely hanem „munkahely” is, hisz az ott élők megtermelhetik rajta saját élelmiszerüket, van terük arra, hogy megvalósíthassák saját ötleteiket, állatokat tarthatnak, s mindezeken túl a terület védelmet, biztonságot nyújt az ott élőknek és az oda érkezőknek.

A könyvsorozat nyomán mozgalom indult szerte a világban, itthon is, amelynek hatására az elmúlt 14 évben (2008-tól kezdve) több mint 100 hazai Családi Birtokot látogattam meg, részben helykeresésből, részben kíváncsiságból. Mindegyik birtok szép és egyedi, utánozhatatlan a maga módján. Nehéz közülük csak egyet kiválasztani és azt bemutatni, ezért úgy döntöttem inkább összefoglalót írok a tapasztalataimról, meglátásaimról.

A Családi Birtok Anasztázia által meghatározott kritériumait egy kissé kitágítva értelmeztem. Itt minden olyan kertet vagy földterületet Családi Birtoknak nevezek, ahol a tulajdonos vagy a birtokot megművelő lelkesedéssel és tiszta szívvel áll a munkához, és azt a saját Szeretet Terének érzi. Számokban kifejezve ez a terület lehet pár négyzetmétertől a több tíz hektárig terjedő, a lényeg, hogy összhangban álljon az azt működtetővel, harmónia legyen közöttük.

Ezeknél a birtokoknál a cél elsősorban önellátásra termesztés, nem eladásra. Mivel az ott élő emberek a földet tisztelik, ezért nem használnak vegyszereket, műtrágyát, figyelembe veszik a természet ritmusát, azzal együttműködve élnek.
A kerteket a sokszínűség jellemzi, egyedi növénytársítások, ligetes, kör formájú ágyások, szabad állattartás.

A Családi Birtokok látogatása során a tulajdonosokkal készült videók közlésére 2017-ben elindítottam a Szeretet Tere Műhely nevű YouTube csatornát (https://www.youtube.com/channel/UCvIk-7Bx2L5AfMSipAutFQQ/videos) és 2021. márciusában kiadtam egy összegző jellegű füzetet eddigi tapasztalataimból Szeretet Terünk a Föld címmel.

A füzet rendelhető: inspiraltak@gmail.com

ÚJDONSÁG! „Anasztáziás” falinaptár 2022: 12 hónap, 13 Családi Birtok képével, 13 Anasztázia idézettel. A/3 méret (30×42 cm). Még van pár darab, rendelhető az inspiraltak@gmail.com email címen.

Oroszországban, ahol az Anasztázia könyvek eredetileg orosz nyelven megjelentek (1996) nem csak itt-ott létrehozott egyhektáros családi birtokok léteznek, ahogyan ezt itthon tapasztaljuk. Ott több, mint 400 olyan 10-50 családból álló telepek, települések jöttek létre, melyekben élő közösségek inspirálódnak folyamatosan a könyvekből, a természetből és egymás megismeréséből. A településekről Vlagyimire Megre honlapján lehet olvasni bővebben (https://vmegre.com/en/kin-domain/?flag=ru#googtrans(en|ru) oroszul, angolul, németül, olaszul, spanyolul és még pár más (összesen 16) nyelven.

Csokorba gyűjtöttem pár rövid összefoglalót néhány oroszországi településről, melyeket angolból fordítottunk önkéntesek segítségével:

Burtasovo

Rodniki

Kovcseg

Grishino

Létrehozva: 2015. március 19.

Frissítve: 2022. február 14.