Új! Nagyfalu interjúk

SZERKESZTÉS ALATT… mert még csak formálódik bennem

A lentiekben olvasható a 2017. júliusában megfogalmazódott terv… és ebben a videóban összefoglaltam az év végéig történt megvalósulást (2017. december 6.):

Magyarország Nagyfalu néven (részleteiben és védetten az interneten is látható módon) egy sajátos adatbázis indul útjára, melynek célja egy működőképes bizalmi kör, egy biztonságos kapcsolati háló kialakítása a természetközeliséget óhajtó és választó egyének és családok körében.

Kérdezz-felelek: alapvető információk videó üzenetben: Interjú a kezdeményezővel

CÉLOK

Létre hívom a Nagyfalu programot

  1. egyrészt azért, hogy a hasonlók társra találjanak, egymást megismerjék, tevékenységükben támogathassák,
  2. másrészt, hogy létrejöjjön egy úgynevezett tiszta szándékú magánemberi és vállalkozói kör, akik a természettel való összhangra törekednek tevékenységeikben, akik szakmájukban minőséget képviselnek, versenyzés helyett együttműködésre törekszenek, felhalmozás helyett a felesleg elajándékozásában gondolkodnak, pocséklás helyett másokról is gondoskodnak.  (Vagyunk már jó páran ilyenek, de még nem látjuk, ismerjük egymást, emiatt nem tudunk egyenlőre olyan láthatóan hathatós erőt képviselni, amely képes átformálni a többség gondolkodását. Ennél a pontnál már a törekvés is nagyon díjazott – nem is lehet ez másképp, mert földanya is ebbe az irányba tol bennünket -,  ugyanis az tény, hogy a mostani társadalmi gépezetben még nem lehet úgy igazából “tisztán” , “tiszta terméket” – még az is kérdés lehet, hogy mit is jelent a tiszta szó ebben a tekintetben – előállítani, de van egy irány, egy elv, melyet követve folyamatosan meg lehet és meg is kell  újítani a régi, kizsákmányoló, csak másoktól elvenni akaró szokásrendszert…)
  3. A harmadik cél, ebből adódóan, a minta adás és gondolatformálás. Minták a teremtésre, társteremtésre, és a képalkotásban rejlő valódi erőre 🙂

Az a tapasztalatom, hogy pusztán az interneten induló, pl. Facebook-os csoportok, nem alkalmasak egy ilyen bizalmi kör alakítására. A felvett interjúk kapcsán mindenki személyesen önmaga ítélheti meg, a bemutatott egyénekkel való szimpátiája alapján, hogy szeretne-e kapcsolódni hozzá és ahhoz az ügyhöz, tevékenységhez, amit képvisel, vagy sem. Akik az interjúkban megszólalnak, a kapcsolódásra nyitott, befogadó emberek. Azt viszont tudnunk kell, hogy minden nyilvánosan itt megszólaló személy mögött minimum kettő, de inkább több olyan áll, aki nem keresi és nem is kívánja a publikum figyelmét. Ők is hozzánk tartoznak, tudunk róluk, ők is támogatnak, erősítenek bennünket névtelenül is, körülbelül úgy, ahogy az itt olvasható bejegyzésben – A Családi birtok ereje – Anasztázia beszél az ősök erejéről.)

 

KIKKEL és KIKÉRT?

Ez a bizalmi kör azok számára elérhető, akik a természetes életmódhoz való visszatérést választják. Vagyis:
–  Nem akarnak többek lenni, mint a természet azon gyermekei, akik a jövőt a Földdel, földanyánkkal való harmonikus kapcsolat megteremtésében, a Föld és önmaguk tisztán és
egészségesen tartásában látják.
–  Felelősséget vállalnak egy darabka földért,
–  Ökológiailag és mentálisan is tiszta életvitel kialakítására törekszenek,
–  Létrehozták vagy létre szeretnék hozni saját Családi birtokukat,
–  Létrehozták vagy létre szeretnék hozni maguk körül a “Szeretet Terét”.

A következő képen a kapcsolatai háló fizikai prototípusa látható. A Meggymagokból készült 2 méteres Életfa levelei azoknak az írásos vagy rajzos “lenyomatai”, akik nálam jártak valamilyen műhely foglalkozáson. Mindenkit megkértem, hogy írja le mihez ért, mivel tud segíteni másoknak, illetve neki mire van szüksége. Ez alapján a későbbiekben őket megkereshettem, ha pont arra volt szükségem, amit ők “kínáltak”.

Meggymagokból elkészített Életfa a Szeretet Tere Műhelyben. A kapcsolati háló fizikai prototípusa, ahol a falevelek azon emberek "lenyomatai", akik nálam jártak.

Életfa a Szeretet Tere Műhelyben. Zsuzsi barátnőm a saját levelét mutatja. 🙂

A név választásról:

azért Magyarország, mert minden magyart és a magyar piacot szeretném támogatni.
s azért Nagyfalu, mert személyesen kb. egy falunyi lélekszámot lehet befogni úgy, hogy az még kezelhető legyen. Viszont ha már országos szinten gondolkodom, akkor az biztosan egy nagyobbacska falu lesz, tehát Nagyfalu.
Terveim szerint rövid távon elsősorban az Anasztáziás személyes ismeretségi köröm kerülne be ebbe a hálóba, természetesen önkéntes alapon, hosszútávon viszont minden megyének lenne egy Nagyfaluja, akik személyesen is megismerhetik majd egymást, kapcsolódhatnak.)

 

MEGVALÓSULÁS

Fizikailag ez úgy néz ki, hogy a Magyarország Nagyfalu program egy térképes internetes oldalon is megjelenő kapcsolati háló Magyarország és a környező magyarok által lakott területeken, amelyből ki-ki megtudhatja és régiónként kikeresheti a hozzá helyileg legközelebb eső társakat vagy szolgáltatást, terméket, amit éppen keres.

A program keretén belül a kapcsolatok mindig kizárólag személyes találkozások révén jönnek létre egy rövid interjú elkészítésével, melynek eredményeként a találkozás virtuális “pecsétet” kap, vagyis láthatóvá válik a virtuális térben bemutatkozva. Ez a tér viszont nem lesz nyilvános, bárki által kereshető, mert, képletesen szólva, a csírákat és a kis palántákat is védeni kell a hidegtől addig, amíg nem elég erősek… Egyelőre kint még elég hideg van, ezért kezdetben “csak” egymást erősítjük a puszta ténnyel, hogy már létezünk, hogy működünk, s hogy mik azok a legjobb megoldások, amelyekkel még ebben kicsit “zord” világban is meg lehet tartani a tiszta, őszinte és becsületes létet.

Első körben a már létrejött Családi birtokok és Szeretet Terek feltérképezése a cél, az ő történeteik állnak a középpontban, illetve az életmód, ahogy élnek, ahogy a földhöz kapcsolódnak.

Cikkek, alternatív tanulási tervek, a földhöz jutással kapcsolatos információk, kézműves termékek, munkalehetőségek, valamint egyéb felmerülő témák is az oldalra kerülnek idővel. Ebben már most sok támogatást, felajánlást kapok tőletek, amit hálásan köszönök. Az ügy él, s ennek alapján a felület is hamarosan létrejön.

A későbbiekben a programhoz bárki csatlakozhat, aki a fent felsorolt kritériumoknak megfelel, beszél magyarul, és fel kíván ajánlani a közösségnek olyan saját tudást, tapasztalatot, terméket, vagy szolgáltatást, amivel másokon segít, s a helyi magyar piacot támogatja. Más szóval, minden olyan ember, aki a helyi közösséget úgy szolgálja, hogy közben a föld jóllétét is segíti és célja egy élhető és virágzó Magyarország, a földi Paradicsom létrehozása.

ADATOK, KÉRDÉSEK

A regisztrációs lap még formálódik, az adatokat és az internetes felületet a könnyebbség kedvéért én kezelem (sokan nem szeretnek és nem is akarnak írni, fogalmazni magukról), az interjú során felvett kérdésekből kiindulva, illetve megbeszéljük, hogy ki-mit szeretne még megjelentetni, publikussá tenni. Lehetőség van a nyomon követésre, évente egyszer vagy kétszer mindenkinek frissítjük az adatait, teszünk fel újabb képeket, honnan indult, mit csinált és hol tart most.

Az interjú tervezett kérdései (ettől eltérhetnek a valódi kérdések, inkább csak egy vezérfonal):

1. Miért döntöttél úgy, hogy életviteleddel visszakapcsolódsz a természet ritmusához, sőt, hogy kiköltözöl a természetbe?

2. Mivel járt ez, milyen lépéseket tettél?

3. Mik a megtapasztalt előnyök, amit a saját bőrödön érzel, és mik a nehézségek vagy feladatok, amivel megküzdesz, és az épülésedet szolgálják?

4. Miből élsz meg most az átmeneti korban, és utána miből tervezed megélni? 

5. Mit üzennél azoknak, akik hasonló lépés előtt állnak?

TANULÁS – NEM TANÍTÁS!!

Mivel a helykeresés és tiszta életmódra átálláson kívül a másik legégetőbb probléma a gyermekek természetközeli nevelése, a tanulás, ezért ez a kapcsolati háló alkalmas lesz tanuló csoportok, alternatív tanulási helyzetek szervezésére is. Jó hír ez azon szülőknek, akik oly elkeseredetten keresik az alternatív lehetőségeket. Tanárok, alternatív szemléletű, gyermekkel foglalkozni vágyó nevelők is bemutatkoznak majd ezen a felületen, hogy segítsük azokat a családokat, akik új megoldásokat keresnek.

A Nagyfalu programmal párhuzamosan szerveződik egy Tanulócsoport, mint lehetőség, amelyről bővebben ITT lehet olvasni.

EGYÉB

A megfelelő minőség biztosítása érdekében minden tag két másik tagért kezességet is vállal, erre majd meglesz a megfelelő fórum (azért kettőért, mert két kezünk van). Róluk ajánlást ad, illetve én, a szervező is mindenkiről, akivel személyesen találkozom az adatbázis építése során, szeretnék adni egy személyes jellegű benyomást, bemutatást.

A tagokat évente egyszer, de legfeljebb négyszer (évszakonként egyszer), NagyFalugyűlésre hívjuk, ahol élőben is találkozhatunk egymással, egy előre leegyeztetett helyen, kint a természetben. Erről az internetes felületen fognak a tagok értesülni. A Falugyűlésen kívül persze mindenki szabadon találkozhat azzal, aki neki szimpatikus, vagy aki a közelében él, az internetes háló a bemutatkozásra és a tevékenységi kör megadására szolgál elsősorban.

Csak egy rajz... meditáció :-)

Csak egy rajz… meditációképp 🙂

Az internetes felület kialakításában már felvettem pár informatikussal a kapcsolatot, az oldal szeptember-október táján válik láthatóvá a monagyfalu.hu honlapon.

Az első videókat (kb. 10-12 családdal) augusztusban kezdem el felvenni, melyeket szűkebb körben itt a Szeretet Tere Műhely oldalain folyamatosan fel is töltök, amíg a “hivatalos” honlap el nem készül. A már elkészült videók ITT megtekinthetőek – az első helyszínen, Nemessándorházán, egészen pontosan 3 kisfilm ebben a pillanatban 🙂

Kátai Piroska, Budapest, 2017. július 26.

Kapcsolódó linkek: Családi birtokok Magyarországon

Kapcsolatfelvétel: monagyfalu@gmail.hu