2017

Sok minden történt és történik is, amiről tudunk, mert tele vannak vele a hírportálok vagy értesítés formájában megérkezik a telefonunkra vagy ezzel fogad a szomszéd, barát, kolléga, esetleg a sarki boltos. Az elmúlt 11 napban tudatosan próbáltam ki azt, milyen, amikor egyáltalán nem nyúlok sem telefon, sem internet után, amikor eszembe jut, hogy ez vagy az után tájékozódni szeretnék, magyarán, hogy lehet-e még net nélkül boldogulni…

Nos, lehet, hogy 11 nap még nem elég messzemenő következtetések levonására, az én tapasztalatom az volt, hogy nyugodtabban teltek a napjaim. Felszabadultabban. Nem éreztem késztetést arra, hogy óránként rápillantsak a telefonomra, vagy naponta többször ellenőrizzem az e-maileket vagy a Facebook-os felületeket, mert tudtam, hogy az eszköz most ott pihen egy táskában a szekrény mélyén, elpakolva… Igaz, senki sem tudott elérni az ünnepek alatt és Boldog Új Évet is csak azoknak kívántam, akikkel fizikailag együtt voltam, ettől függetlenül nem nagyon volt hiányérzetem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karácsony előtt pár nappal megbeszéltük a családdal a forgatókönyvet: ki mit főz, kihez mikor megyünk. És minden úgy volt, ahogy megbeszéltük. Miért kellene másokat minden apró közlekedési helyzetjelentéssel fárasztanunk vagy a saját ritmusából egy-egy hívással kiszakítanunk? Nem volt “elindultam”, “késünk a forgalom miatt” vagy “épségben megérkeztem” sms, nem volt felesleges aggódás a csúszós utak miatt, mindenkiben a bizalom erősödött inkább, hogy minden rendben… S ha mégsem, elég róla utólag tudomást szerezni, káros az előre aggódás…

Bizonyos embereknek, nem állítom, hogy mindenkinek, fontos, hogy “kilépjenek” a virtuális térből és bizonyos döntéseket azon kívül, a saját belső információs forrásukból merítve, hozzanak meg. Ez főleg azokra vonatkozik, akik kezdik magukat nagyon kényelmetlenül érezni az állandó elektronikus jelenlét miatt, olyan érzésük van, mintha figyelnék őket mindenhol, ráadásul úgy, hogy ők ebbe nem tudatosan egyeztek bele, és nem is értenek vele egyet.

Én meg vagyok győződve arról, hogy az elektronikai eszközök által feltárt töménytelen információ, amiből már csak szemezgetni is órák hosszatt tart, messze nem tárja fel a teljes képet a világról. Sőt, az még csak jéghegy csúcsa.

Jóval több a feltáratlan információ, mint a már feltárt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nekünk, egyéneknek, fel kell ismernünk azt, hogy a bal agyféltekés, jól strukturált információ felfogásnál előrehaladottabb a jobb agyféltekés, kaotikusnak tűnő világban való jártasság megszerzése, mert fuldoklunk a “szemét”-ben. A szó szoros, és átvitt értelmében is.

2017 a kompetencia éve lesz. Ez az év a jártasságok megszerzéséről, a világban való boldogulás kompetenciájának képességéről fog szólni.

A tanárok, akiket a digitális fejlődés megfosztott az információ forrásaként való működéstől, most végre teret kapnak arra, hogy valódi Mesterként működhessenek. Nem csak szakmai tudásuk, hanem emberségességük, személyiségük érettsége és fejlettsége alapján is megmérettetnek. Ez természetes tisztulást és megújulást hoz az oktatásban, ami kihat az élet minden más területére.

Egészségtudatosabbak, együttműködőbbek, a Föld jelzéseire érzékenyebbek lesznek azok a felnőttek, akik ezt eddig még nem élték, mert valljuk be, mind tudjuk, hogy a gyerekeknek erre nincs szükségük. Ők, a maguk ragyogó, tiszta, mindenre nyitott lényükkel már jó ideje igyekeznek felnyitni a szemünket, talán az idén mi is nagyobb számban tudunk melléjük állni, hogy együtt könnyítsük meg a már beindult hamis viselkedések és automatizmusok törlésének folyamatát.

fenykep0127

Valódi iskola

A Jobb Agyféltekés hozzáállás a tanulásban egy 180 fokos fordulat a korábban megszokott rutinhoz képest. Az idén azon leszek, hogy ezt minél több emberrel, minél több fórumon, minél hatékonyabb formában a köztudatba emeljem.

2017. január 2.

Tovább a Jobb Agyféltekés világba: Mi az a Jobb Agyféltekés Angol? Tanári kompetencia fejlesztés 

Kapcsolódó bejegyzés: Gyermeknevelés Felsőfokon