Az első Családi Birtok település Magyarországon

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy megalakult Magyarországon az első Családi Birtok település a Terra Animam Egyesület lelkes, sokszínű csapata teremtésében a Zala megyei Nemessándorházán.

A Családi Birtok település egy új fogalmi kategória, amely azonban mégsem teljesen új, hisz egy ősi, már-már kiveszett közösségi forma újjáélesztéseként jelenik meg.

A CSALÁDI BIRTOK TELEPÜLÉS NEM ÖKO- VAGY BIOFALU!

Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert ez a települési forma nem egy hasonló gondolatokat magáénak érző emberi csoport összeverődéséből (pl. “Fujjj, utálom a várost, megyek vidékre lakni” felkiáltással indult), és nem is egy guru által összegereblyézett követőkből álló emberi közösségi bázis… Itt a csoportos együttélés inkább abból a vágyból fakad, hogy az Ember végre felvállalja valódi, természetes életvitelét, s gyermekeinek is ezt a szellemiséget, valamint azon tárgyi tudást adja tovább, melyet a saját birtokán maga megteremt. (V. Megre videójában világosan elmagyarázza mi az energetikai különbség a nyugati szemléletű öko-, biofalu és a keleti szemléletű Családi Birtok település között: kattints ide.)

A Családi Birtok településeken (Oroszországban már több száz ilyen létezik) nem közösségi az étkezés, nem a “csináljunk mindent együtt” életforma a vezérlő gondolat, tehát nem a szó szerint vett kommunális élet a lényeg (az még a régi fogalomrendszer, a kommunizmus újjáélesztése lenne), hanem a természethez kapcsolódás és az azzal összhangban élés hangsúlyos. Minden ember önmaga, egy szuverén és önmagát ellátni képes EGYÉN, aki a természethez kapcsolódik elsősorban, és csak utána a többi emberhez, akikkel együtt él. Nincs szükség közösségi összetartó rituálékra, vagy arra, hogy ki-ki a saját gondjaival, bajaival másokat terheljen. Az EGYÉN, aki családban él, önálló, önellátásra törekvő, ugyanakkor társas lény, aki szívesen megosztja terét másokkal. A Családi Birtok szellemiségének eredetéről itt olvashatsz: kattints erre a linkre.

Visszatérve a cikk eredeti üzenetére, hála a Terra Animam Egyesület értékteremtő tevékenységének, az idén Pünkösd hétfőjére meghirdetett nyílt napjukon az érdeklődők közelebbről is megtekinthettek néhány épülő, szépülő Családi Birtokot Nemessándorháza külterületén. Az egyesület tevékenységét a falu vezetése és a környék elnéptelenedő falvai is üdvözlik és támogatják, hiszen ez remény arra, hogy újból felpezsdüljön itt az élet, gyermeki kacaj hangja lengje be a dombokat, s hogy ez a terület otthonául szolgáljon egy boldogságban, megelégedettségben felnövekvő generációnak…

Még egy jó hír: a rendezvény sikerének garanciája az a három magyar család, akik komoly területvásárlási és letelepedési szándékkal vettek részt a programon… Talán jövőre már ők is örömmel mutathatják be saját birtokaikat a látogatóknak…

Bővebben az egyesületről: Terra Animam

És most beszéljenek helyettem a képek…  🙂

A vendégfogadás helye

A vendégfogadás helye

Vendégek, vendéglátók, háttérben egy frissen épült faházikó

Vendégek, vendéglátók (+filmkészítő), s a háttérben egy frissen kialakított lakótér

Jól szellőztethető :-) hangulatos ebédlő

Jól szellőztethető 🙂 hangulatos ebédlő

S a hozzá tartozó komplett nyári konyha

S a hozzá tartozó komplett nyári konyha

éééés a mosogató :-)

éééés a mosogató 🙂

Csillagfényes hálószoba

Csillagfényes hálószoba

A táj

Lélegzetelállító táj

Luxus komfort fokazatú tyúkól

Tyúkól – luxus komfort kategóriában 🙂

Fakígyó használatban

Fakígyó ülőke használatban

Asztalosműhely

Asztalosműhely

Legolcsóbb vízmelegítő rendszer

Legolcsóbb vízmelegítő rendszer (slag a földön, rajta üveg, alatta fekete fólia + fentről ingyen napsütés)

Kedvenc ház falba épített farönkökkel :-)

Kedvenc házam – zöldülő tető, beépített farönkökkel tűzdelt fal 🙂

Kedvenc ház belülről - konyhafal

Konyharészlet – a beépített farönkök belülről

Galéria

Galéria

Teraszos spirál alakú kert

Teraszos spirál alakú kert

Kátai Piroska, Nemessándorháza, 2016. május 16.