Az elveszett Boldogság nyomában

Az egyik legjobb összefoglaló Jean Liedloff azonos című könyvéről, mely a jelenlegi társadalmi és gazdasági válság megoldását az oktatásban a kontinuum-elv  mentén, a folyamatos áramlás visszaállításában látja.

Részletek a cikkből:

„Történeti és antropológiai kutatások arra jutottak, hogy egy együtt élő emberi közösség természetes létszáma 150 fő: ekkora egy vadászó-gyűjtögető csoport, vagy épp egy középkori falu. Egy ekkora közösségnek jól kialakult szabályrendszere van, tagjai jól ismerik egymást. Remekül együttműködő csoport, ahol a szabályok felrúgásának következményei vannak, ezért az agresszió helyett az együttműködés kifizetődőbb. A modern város az emberi együttélési struktúrák megsemmisítője. Egy nagyvárosban a durva szótól kezdve a verekedésig vagy akár a gyilkosságig az erőszak minden formája gyakori, és az agresszió enyhébb formái megtorlatlanul is maradnak. Az együttműködés szinte kiveszett: a segítségre szoruló mellett ellép a közösség.”

„A megoldásnak azonban már többen nekiláttak a világban. Egyre többen hagyják el a nagyvárosokat, és igyekeznek olyan közösségeket létrehozni, ahol a természettel és a másik emberrel nagyobb összhangban lehet élni. A gyerekek talán, már szüleiktől is jó példát látva, még ösztönösebben, még inkább emberhez illően nevelik majd az őket követő generációt. Ha a természet engedi és az emberiség mind nagyobb hányada követi ezeket az utakat, pár generáció – mily’ kevés idő ez a százezer évekhez képest! – után már érezhető lehet a változás az általános emberi közérzetben, a világ állapotában. Ha a körülmények, a bennünket körülvevő környezet romlása ezt a folyamatot sürgetni fogja, akkor alighanem fájdalmasabb, és: vagy gyorsabb, vagy végzetes lesz ez a változás. ”

A teljes cikk itt olvasható:  Continuum-elv