Mi az a Jobb Agyféltekés Angol?

EZ A CIKK MÁR NEM AKTUÁLIS, MERT NEM TANÍTOK ANGOLT, SEMMILYET, SEM HAGYOMÁNYOSAT, SEM JOBB AGYFÉLTEKÉSET, DE AZÉRT ITT HAGYTAM, HÁTHA INSPIRÁL EGY-KÉT KOLLÉGÁT. 🙂 (2021)

A Jobb Agyféltekés Angol kifejezést korábban én nem hallottam, amikor 2014-ben elkezdtem használni a saját óráim leírására, ugyanis abból indultam ki, hogy ha a jobb agyféltekés rajz egy másfajta megközelítést alkalmaz a rajz során, akkor az én angol kurzusaimon használt képek és ábrák is ezt a másfajta szemléletet tükrözik. Egyébként a tanítványi körömben tapasztalt változások és a diákjaim által támasztott új igényeknek megfelelni akarás indított el ebbe az irányba…

Vannak viszont bizonyos „Gyakran ismételt kérdések” vagy megállapítások, amelyekből összegyűjtöttem itt egy csokornyit azon érdeklődők számára, akik először találkoznak ezzel a jelenséggel… 🙂

Brain hemispheres sketch

ELVÉGEZTEM A JOBB AGYFÉLTEKÉS RAJZ TANFOLYAMOT EGY HÉTVÉGE ALATT ÉS NAGYON MEGÖRÜLTEM, HOGY VAN EZ ANGOLBÓL IS. AKKOR EZ AZT JELENTI, HOGY EZZEL A MÓDSZERREL SZINTÉN RÖVID IDŐ ALATT MEGTANULOK MAJD ANGOLUL?

Igen is, meg nem is. A lehetőség fennáll, hogy rövid idő alatt (akár egy hét vagy egy hónap) eljusson a tanuló egy olyan szintre, amivel már jól elboldogul, de ez elsősorban a személyen múlik. Az eddigi tapasztalataim azt mutatják, hogy a nyelvtanulás gyorsasága elsősorban a tanuló motiváltságán alapszik, tehát azon, hogy mennyire vágyik belülről is arra, hogy beszélje azt az adott nyelvet, viszont ezt a belső lendületet az érzelmi hozzáállása, életének akár más területein meglévő megoldatlan, feldolgozatlan blokkjai nagyban fékezhetik.  A módszer adott, jól működik, az egyénen múlik mit és mennyit tud elvenni, működtetni belőle.

MIBEN MÁS EZ, MINT A TÖBBI MÓDSZER?

Ez a módszer egyrészt használja a mai modern kor bőséges adottságait (internet, filmek, zene, kreatív feladatok – szerencsémre épp az angol nyelv a leginkább jelenlévő második nyelvi közeg) másrészt viszont szellemiséget visz a tananyagba, ami nemcsak a nyelvoktatásból, de az egész iskolai oktatásból nagyrészt hiányzik. Úgy érzem nem mehetünk el a változások mellett úgy, hogy mi közben ugyanazt és ugyanúgy tanítjuk, mint évekkel ezelőtt. Új nyelvtanulási kultúra van születőben, ehhez kívánok igazodni az általam kidolgozott nyelvtanítási módszerrel, a Jobb Agyféltekét aktiváló tanulási móddal, melynek végcélja a két agyfélteke harmonikus egyensúlyának beállítása a nagyobb tanulási hatékonyság elérése végett.

Módszeremnek több olyan pontja van, amelyek segítenek „átemelni” a friss nyelvtanulót az idegen nyelvvel való találkozás kezdeti „sokkján”. Igen, sokkot írtam szándékosan, mert ijesztő tud lenni egy másik nyelv teljesen eltérő struktúrája, ami elsősorban gondolkodási sémáink átrendezését követeli meg tőlünk. Egy magyar anyanyelvű esetében például gyakran előfordul, hogy túlbonyolítja az angol szerkezetet vagy olyan szót keres, amire a magyarban létezik külön kifejezés, de az angol sokszor azt „egyszerűbben” fejezi ki. Ez érthető is ha csak belegondolunk abba, hogy a magyar betűkészlete 44, az angolé pedig 26. Nekik a 26 betűből kell megoldaniuk ugyanazt, amihez nekünk van 44!?!?

Szerencsére agykapacitásunk tulajdonképpen végtelen, de sok egyéb tényező, mint például érzelmi problémák, fáradtság, koncentrálási nehézségek vagy nem megfelelő tanulási módszer használata vezet nyelvi sikertelenséghez. Sokan nekifutnak többször a nyelvtanulásnak és hamar elfogy a lelkesedés, aminek a fent említett emberi tényezőkön túl véleményem szerint, ha a módszereket nézzük, a nyelvtan tanítás túl korai és túl nagy mennyisége is oka lehet.

MILYEN SZINTEN KELL LENNEM, HOGY EZZEL A MÓDSZERREL TANULHASSAK?

Lehet bármilyen „szinten” valaki, mindig be tud kapcsolódni a csoportos munkába. A tanítás elsősorban élő, anyanyelvi szövegek feldolgozásán alapszik (Pl. az újságárusoknál is kapható Time, Newsweek, 5 perc Angol, stb. magazinok) vagy aktuális kisfilmek, reklámszövegek, dalszövegek segítségével, melyek az államilag elfogadott középfokú szintnek felelnek meg. A módszer kidolgozása során fontos volt számomra, hogy ne különítsem el a tanulókat „szintek” felállításával, hiszen mindenki tanulhat mindenkitől, és sokszor én is tanulok egy-egy új szót vagy kifejezést a tanítványaimtól.

ÉN TELJESEN KEZDŐ VAGYOK, TUDOK-E EZZEL A MÓDSZERREL TANULNI?

Igen, tud. Nincs már olyan kezdő nyelvtanuló diákom, aki semmit sem tudna angolul. A média és telekommunikáció korában a hétköznapi életünkbe szinte teljesen befolyt már az angol. Arról, hogy mennyi szót tudhat már bárki, aki a lábát még ki sem tette Magyarországról, a következő kis összeállítást ajánlom megtekinteni: Intuitív angol – Quizlet program.

Egyre inkább az a helyzet, hogy van egy passzív szókincs, amit aktívvá kell tennünk a megfelelő agyi kapcsolatok létrehozásával. Erre speciálisan kifejlesztett jobb agyféltekét aktiváló gyakorlatokat használok, főleg képi elemekkel, ábrákkal tűzdelt érdekes feladatokat, ahol szerepet kap a képzelet és az intuíciós képességek is. A felnőttek hétköznapi munkájuk során viszonylag ritkán kapnak lehetőséget, hogy használják a fantáziájukat, vagy ha igen, akkor is sokszor egy szűk sávban. Mivel ezek a gyakorlatok tulajdonképpen „kikapcsolják” a bal agyféltekés, logikus gondolkodást, pihentető, frissítő hatásúak, ezért van az, hogy az intenzív kurzusaimon az emberek fáradtság helyett a feltöltöttség érzésével távoznak.

MI TÖRTÉNIK EGY JOBB AGYFÉLTEKÉS ANGOL FOGLALKOZÁSON?

Jobb Agyféltekés óráimon az első 1000-1500 szó elsajátítása a cél minél rövidebb idő alatt s minél gyorsabban előhívható módon, ami már ad az embernek egy biztonságos érzést, hogy ha mást nem, a szavakat egymás mögé rakva majdcsak elboldogul. A különböző nyelvtani elemek a szövegeken keresztül úgymond „beszivárognak” a tanulásba, észrevétlenül beépülnek, már csak azáltal, hogy az óráimon viszonylag korán elkezdjük használni is az alap szókincset.

Társak vagyunk a tanulásban

Társak vagyunk a tanulásban

INTERNETEN TANULHATÓ-E AZ ANGOL EZZEL A MÓDSZERREL?

Én a személyes munkában hiszek elsősorban. A tananyag garmadával elérhető már az interneten, magazinokban, erre nagy biztonsággal támaszkodom én is, de a nyelvtudás elsősorban ott mutatkozik meg, hogy maga a személy mennyit tud „előhívni” abból, ami neki már tudásként megvan ott és akkor, amikor arra szüksége van. A Jobb Agyféltekés angol csoportjaim ebben nyújtanak elsősorban segítséget.

VAN-E OLYAN KIADVÁNY, AMELYBEN BŐVEBBET IS MEG LEHET TUDNI A JOBB AGYFÉLTEKÉS ANGOLRÓL?

Igen, előkészületben van a tankönyvem, melyben betekintést engedek a gyakorlatokba és az eddigi tapasztalatokba azoknak, akik többet  szeretnének megtudni róla. 🙂

További kérdéseket a következő email címen szívesen fogadok: inspiraltak@gmail.com.

Kátai Piroska, angol nyelvtanár

Kapcsolódó linkek:

Both Gábor interjúja Varga Virággal és velem:

A Szeretet Tere Műhely egyéb videói:

YouTube csatorna