4. Múlt – jelen – jövő

Az Asztaaások eddigi találkozóiból ez volt az első, amikor bent voltunk (Szeretet Tere Műhely), részben az időjárás miatt, részben pedig mert át szerettünk volna beszélni dolgokat… Hogy mi volt eddig, mi van most és mi lesz ezután.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Nagy szeretettel üdvözöltük köreinkben Zolit három gyönyörű gyermekével, akik szintén csak „bandázni” (ahogy ők hívják) szeretnének, és nem elsősorban a hagyományos értelemben vett tanulni. Ez még így a zárt térben is sikerült, mert néhányan hoztak saját készítésű kártyajátékokat és társast is, ami az újdonságánál fogva elég jól lekötötte a gyerekek figyelmét… egy darabig. 🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Házi készítésű társasjáték 🙂

Zoliék megjelenése még azért is volt érdekes, mert ők az első élő család a köreinkben, akik nagyjából egy évet WWOOF-oltak külföldön. Ezt a kifejezést eddig nem ismertük, most azonban alaposan kifaggattuk Zoliékat a tapasztalataikról. Tulajdonképpen arról van szó, hogy lehetőség van külföldön (és itthon is) öko- és biofarmokon dolgozni szállásért cserébe. Azon vállalkozó szelleműek, akik belevágnak ebbe az igencsak szemnyitogató, kalandokkal teli utazással egybekötött munkába, teljesen kilépnek abból az illúzióvilágból, amit a média teremt, hiszen a világot a saját bőrükön tapasztalják, míg a többiek ezekről csak olvasnak vagy filmet néznek… Akit bővebben érdekel a Wwoof-olás, itt olvashat róla: http://kertlap.hu/wwoof-magyarorszag/

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Zoli, Kristóf, Benedek, Lea, Simi, Blanka és Gilda 🙂

Zoli jelenleg tanulókísérőként működik együtt olyan családokkal, akik a most már itthon is elismert „Clonlara” magántanulói programban vesznek részt (http://clonlara.hu/home/school_profile.html). Magántanulók körében a Clonlara már ismert név, akiknek még nem, csak annyit, hogy elsősorban azon általános iskolás diákok számára elérhető oktatási program, akik motiváltak arra, hogy megszervezzék saját oktatási folyamatukat iskolán kívül. Ha járnak is iskolába, azt nem rendszeresen teszik, csak bizonyos órákat látogatnak vagy egyáltalán nem veszik igénybe ezt a hagyományos lehetőséget. A tankötelezettséget a Clonlara-s bizonyítvánnyal is teljesíteni tudják bizonyos keretek között, bővebben erről a fenti honlapon lehet tájékozódni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Míg a gyerekek társasoztak, beszéltünk közös projekt lehetőségekről is, mint például nagyméretű térképeket készíteni országokról és belerajzolni az ott jellemző állat- és növényvilágot, a híresebb épületeket vagy tevékenységeket. Ezáltal is sokat tanulhatunk nemcsak hazánkról, hanem az egész világról. De akár készíthetünk ilyet más bolygókról vagy az univerzum bármely szegletéről.

Közös főzés és kirándulások is felmerültek, mint lehetőség, nagyon fontos, hogy a helyszín változó legyen, újdonság mindenki számára, amely mindig nyújt valami érdekeset, tanulhatót. Sokadjára merült fel az igény arra, hogy legyenek „gyermekfelügyeletes” napok, amikor 1-2 felnőtt van az összes gyermekkel, valamilyen anyagi térítésért cserébe, s így a gyermekeknek is lehetnek „szülőmentes” napjaik valamint a szülőknek is „gyermekmentes” napjaik. De fontos, hogy ez nem cél, alapvetően a mi csoportunkba járó szülők nem csak „lepasszolni” szeretnék gyermekeiket, hanem lehetőséget teremteni arra, hogy más felnőttek közelségét is megtapasztalhassák gyermekeik.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rajzoltunk is sokat

Érdekes megfigyelés az egyik résztvevőnk részéről, hogy ha valahová csapatban mennek az emberek, akkor sosem az a fontos, amit megnézni mennek, hanem a társaság. Csoportban fokozottabban érvényes az a természetes igényünk, kíváncsiságunk, hogy jobban megismerjük egymást, s ezáltal önmagukat, a világot. Ez tovább erősíti Tanulócsoportunk összetartó erejét, hiszen nálunk nem a tanulás a konkrét cél (mert az magától megtörténik, miközben különböző helyzetekben vagyunk együtt), hanem az, hogy kikkel és milyen hangulatban töltjük el az időt. 🙂

Következő alkalommal újból kirándulni szeretnénk, mert a szabadban, a természetben ritkán vagyunk együtt, teljesen mást hoz ki belőlünk, felfrissülünk tőle. Első körben a budaőrsi dombok meglátogatása merült fel, de ez időközben még változhat, ha jön jobb ötlet.

Akit érdekel a becsatlakozás, kérjük érdeklődjön a hét elején a következő számokon:

Kátai Piroska 30-727-3691 vagy Sándor Klári 30-321-4572.

E-mail: inspiraltak@gmail.com

 

2015. október 15.